Z jakich owoców warto wyciskać sok? Poznaj ich właściwości zdrowotne cz I
Soki, które przygotowują nam wyciskarki mogą być robione praktycznie z każdego owocu. Niektóre z nich będą klarowne, inne bardziej gęste czy musowate. Zawsze jednak taki sok będzie zdrowy.
Sok z ananasów
Wielką zaletą będzie obecność bromu, który ma charakter przeciwzapalny. Dzięki temu sok radzi sobie w momencie problemów ze stawami. Bogate w witaminę C ananasy wpływają dobrze na układ odpornościowy i mogą chronić nas przed wolnymi rodnikami, które pobudzają procesy starzenia. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/) Ananas poprawia trawienie i dlatego będzie mógł również wpływać na oczyszczenie organizmu. Dobrze radzi sobie z zatorami w naczyniach krwionośnych. Wiele osób stosuje ananasy w przypadku diety odchudzającej właśnie dzięki temu, że działają korzystnie na pracę układu pokarmowego. Mamy w składzie masę składników mineralnych, które mogą wpływać korzystnie na organizm. Dzięki ananasom można sobie poradzić z problemami, które dotyczą wirusów, bakterii czy grzybów w organizmie.
Sok arbuzowy
Wielką zaletą arbuzów będzie to, że mają w sobie likopen. Jest to taki element, który decyduje o czerwonym kolorze tych owoców. Badania pokazują, że jest to składnik, który wpływa na nasz organizm, ponieważ jest antyutleniaczem i dlatego chroni nas przed chorobami serca oraz nowotworami. Według badań osoby, które spożywają posiłki, w których znajdują się likopeny są mniej narażone na zawał. Dlatego warto włączyć sok z arbuza do swojej diety. Jest to również owoc, który bogaty jest w witaminę C oraz A. Dzięki temu zapełnia niedobory tych składników w organizmie. Arbuzy są łatwe do wyciskania, ponieważ będą miękkie i jednocześnie charakteryzują się wyjątkową soczystością. Doskonale radzą sobie z nimi wyciskarki, jeśli usuniemy tylko twardą skórę. Nie trzeba usuwać pestek.
Mus z bananów
Banany wpływają na nasz układ sercowy oraz mięśniowy. Mogą one chronić przed wyczerpaniem oraz zaburzeniami trawienia, dlatego dobrze będzie je włączyć do swojej diety. Nie przygotowuje się z nich soku, ale specjalne musy, które wykonać można urządzeniem Sana 606, dzięki homogenizacji.