Bo zdrowie jest najważniejsze!

Sokowirówki i wyciskarki do soku

20 Maj
2017

Sok to bardzo wartościowy i ceniony element zbilansowanej diety. Dostarcza wielu wartości odżywczych, głównie witamin, minerałów i enzymów. Warto jednak pamiętać, że właściwości te posiadają wyłącznie soki świeżo wyciskane.

Świeży sok można wycisnąć za pomocą standardowej sokowirówki, wyciskarki do soku lub wyciskarki do cytrusów. Warto nadmienić, że wyciskarka do cytrusów przeznaczona jest wyłącznie do przygotowywania soku z owoców cytrusowych, natomiast wyciskarka do soku pozwala przygotować sok z przeważającej większości owoców i warzyw, a także ziół.

Największym zainteresowaniem cieszą się sokowirówki – fakt ten wynika przede wszystkim z tego, że są one łatwe w obsłudze, funkcjonalne, a co ważniejsze, pozwalają szybko i bezproblemowo uzyskać sok. Głównym elementem sokowirówek jest wirujące sito z ostrzami.

Sok z sokowirówki

Uzyskany za pomocą sokowirówki sok jest klarowny i czysty, nie ma w nim miąższu ani kawałków owoców, zawiera także wszystkie składniki odżywcze, nie mniej jednak należy pamiętać, że sok wyciśnięty za pomocą sokowirówki należy spożyć bezpośrednio po wyciśnięciu – nie należy go przechowywać, gdyż ulega napowietrzeniu i traci najważniejsze składniki odżywcze.

Świeżo wyciskane soki

Niestety, za pomocą sokowirówek nie można wykonać soku z malin, jeżyn, jagód, a także warzyw liściastych, m.in. sałaty i kapusty.

Sokowirówka pozwala uzyskać znaczną ilość soku w bardzo krótkim czasie, jednakże jest to urządzenie dość hałaśliwe, dość trudne jest także czyszczenie sokowirówki – poszczególne elementy muszą być rozmontowane i oddzielnie umyte.

Wyciskarka do soków

Kolejnym rozwiązaniem są niskoobrotowe wyciskarki do soku, za których pomocą można przygotować sok praktycznie ze wszystkich owoców i warzyw. Niskie obroty oznaczają dłuższą pracę, warto jednak podkreślić, że sok nie ulega napowietrzeniu, dzięki czemu dłużej zachowuje wartości odżywcze i może być przechowywany w lodówce do kilku dni.

Wśród propozycji znajdują się wyciskarki jednoślimakowe i dwuślimakowe. Wyróżnić można dwa typy wyciskarek – elektryczne i ręczne.

Sok jest mniej klarowny niż ten uzyskany za pomocą sokowirówki, napój może zawierać także kawałki miąższu lub owoców.

Warto dodać, że istnieją modele wyposażone w dodatkowe funkcję, m.in. umożliwiające homogenizację, dzięki czemu bez problemu można przygotować smaczne i pożywne musy oraz przeciery, niezastąpione w diecie niemowląt.

Wiele osób posiada także wyciskarki do cytrusów – urządzenie to umożliwia przygotowanie soku wyłącznie z owoców cytrusowych. Główną cechą tego typu wyciskarek jest sito ze stożkiem, do którego przykładana jest połowa cytrusa. Wśród propozycji można znaleźć wyciskarki manualne i automatyczne.

Wybierając wyciskarkę należy zwrócić uwagę na obudowę, przede wszystkim na sitko – jeśli jest wykonane z solidnych materiałów, wyciskarka z pewnością posłuży przez długie lata.

To może Cię zainteresować