Cykl seminariów otwarty dla wydziałów i pracowników
Cykl seminariów otwarty dla wydziałów i pracowników
Posted on September 26, 2014 by Adam Drewnowski. This entry was posted in Eating Well, Zaangażowanie zainteresowań. Bookmark the permalink.
UW Nutritional Sciences zaprasza do udziału w cyklu seminariów jesień 2014: Sustainable Food and Nutrition Security. Wykłady występują co tydzień przez cały kwartał w czwartkowe popołudnia, 12:30-1:20, w Alder Commons Auditorium/104. Wszyscy studenci, wykładowcy i pracownicy UW są mile widziani!
Co właściwie oznacza temat tego kwartału?
Zrównoważona żywność i bezpieczeństwo żywieniowe to termin, który odzwierciedla nasze rosnące obawy o przyszłość systemów żywnościowych. Posiadanie wystarczającej ilości bezpiecznej i pożywnej żywności jest niezbędne dla zdrowia osobistego i publicznego. Jednak globalne systemy żywnościowe są kwestionowane przez zmiany klimatyczne i nadmierne wykorzystanie ziemi, wody i energii. UW jest liderem w reagowaniu na te wyzwania poprzez zmniejszanie odległości żywności, promowanie recyklingu i minimalizowanie odpadów żywnościowych, a ta seria seminariów połączy słuchaczy ze sposobami, w jakie inni odpowiadają na te wyzwania na poziomie państwowym i globalnym.
Co było inspiracją dla serii seminariów?
Inspiracją dla tej serii seminariów była Inicjatywa Białego Domu na rzecz Globalnej Zmiany Klimatu oraz porównywalne wysiłki Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w celu połączenia zrównoważonego rolnictwa z bioróżnorodnością, żywieniem i zdrowiem. Wspólnie organizowane przez FAO i WHO, Druga Międzynarodowa Konferencja na temat Żywienia (ICN2) odbywa się w Rzymie w listopadzie tego roku i skupi się na tym, jak produkować wystarczająco dużo wysokiej jakości żywności, aby nakarmić światową populację ponad 9 miliardów ludzi do 2050 roku. Przez jesienną serię seminariów, UW Nutritional Sciences będzie również starał się połączyć zrównoważone rolnictwo z bioróżnorodnością, żywieniem i zdrowiem, prowadząc dialogi na tematy takie jak agroekologia, ślad węglowy żywności, polityka i praktyka żywności i żywienia, uprawy odporne na klimat i podejścia branżowe do odpowiedzialnego żywienia.
Z czego jesteśmy najbardziej dumni/ekscytowani?
Jesteśmy bardzo dumni z tego, że w wyniku interdyscyplinarnego tematu serii seminariów związanego z żywnością, studenci z 32 różnych kierunków zarejestrowali się na te zajęcia! Jesteśmy również podekscytowani udostępnieniem serii dla szerszej społeczności kampusu i mamy nadzieję, że dzięki zorganizowaniu jej w Alder Commons, więcej gości będzie mogło dołączyć do nas na jeden lub więcej wykładów.
Co, według Pani, studenci i goście wyniosą z uczestnictwa w tym cyklu seminariów?
Mamy nadzieję, że uczestnicy zdadzą sobie sprawę z tego, jak bardzo złożone są systemy żywnościowe i jak bardzo są one podatne na zakłócenia, a co za tym idzie, my ludzie. Mamy również nadzieję, że cykl seminariów zachęci ludzi do głębszego zastanowienia się nad ich codziennymi wyborami żywieniowymi. Możemy nie mieć żywności, którą lubimy przez dłuższy czas, więc jak wygląda przyszłość żywienia? Jakie będą wybory żywieniowe jutra i jaki wpływ będą one miały na zdrowie?
Jeśli każdy opuszcza nasze wykłady dowiedziawszy się nieco więcej o tym, jak wiele wyzwań dla globalnych systemów żywnościowych może wpłynąć na nich zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio, a następnie wykorzystuje tę nową wiedzę, aby dokonać pewnych wyborów w swoim codziennym życiu, będziemy czuć, że to był sukces.
Dziękujemy Nutritional Sciences za udostępnienie tego dla wszystkich wydziałów i pracowników. Jest to doskonała okazja, aby usłyszeć od ekspertów na ważne tematy. Możesz dowiedzieć się o systemach żywnościowych podczas jedzenia swojego lunchu! Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat konkretnych tematów i harmonogramu, odwiedź kalendarz wydarzeń The Whole U lub harmonogram serii seminariów.
Dr Adam Drewnowski jest światowej sławy liderem w dziedzinie zapobiegania i leczenia otyłości. Jest profesorem epidemiologii i dyrektorem Centrum Żywienia Zdrowia Publicznego w Szkole Zdrowia Publicznego. Jest również dyrektorem University of Washington Center for Obesity Research, które zajmuje się środowiskowymi, społecznymi i ekonomicznymi aspektami epidemii otyłości. Dr Drewnowski jest adiunktem medycyny i jest wspólnym członkiem Fred Hutchinson Cancer Research Center w Seattle.