Proste, lokalne przepisy na lato
Proste, lokalne przepisy na lato
Posted on Czerwiec 22, 2022 by Anna Tegelberg. This entry was posted in Eating Well and tagged sałatka owocowa, lokalne produkty, produkty, sałatka, letnie przepisy. Bookmark the permalink.
Robienie świeżych, skoncentrowanych na produktach potraw z lokalnych towarów to świetny sposób na zdrowe odżywianie i wspieranie lokalnych rolników i środowiska. Jedzenie lokalne często oznacza również prostsze przepisy - oszczędzając więcej czasu na delektowanie się talerzem. Letnie produkty mówią same za siebie - gdy są dojrzałe i gotowe, owoce i warzywa mają cały swój smak i siłę przebicia.
Jedną z moich ulubionych rzeczy w lecie jest to, jak łatwo dostępne są świeże produkty. Jako dziecko, każdego lata mój tata kroił szeroką gamę świeżych, lokalnych owoców i warzyw dla dzieci z sąsiedztwa, które mogły je przekąsić podczas zabawy na zewnątrz przez długie godziny lata. Dziś moje posiłki są w tym samym stylu.
Kiedy nadchodzi lato i pogoda jest ładniejsza, nie mam ochoty spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Poniżej dzielę się kilkoma moimi prostymi, lokalnie pozyskiwanymi przepisami, które warto wypróbować. Ale najpierw sprawdź te zasoby, które pomogą ci znaleźć swoje towary.
Źródła świeżych produktów
Lokalne targi rolnicze: Jeśli jesteś w stanie, pierwszym krokiem jest uderzenie w lokalny rynek, aby znaleźć świeże produkty i wspierać lokalnych sprzedawców. Kliknij tutaj, aby wyświetlić listę rynków rolnych w większym obszarze Seattle.
Przewodnik po produktach sezonowych w Waszyngtonie: Wiedz, jakie owoce i warzywa są najbardziej świeże w każdym sezonie dzięki temu przewodnikowi PDF z The Whole U. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o przewodniku i pobrać.
Przykładowa zawartość tygodniowego pudełka CSA UW Farm
Zniżki na produkty: The Whole U ma wiele zniżek na pudełka CSA od lokalnych rolników, w tym zniżkę w wysokości 2 USD na targu farmerskim w University District. Dowiedz się o specjalnych ofertach i promocjach dla pracowników UW tutaj. Niektórzy z naszych sprzedawców to MilkRun, Pacific Coast Harvest i Imperfect Foods.
The UW Farm CSA box: The UW Farm oferuje pudełko CSA ze składnikami uprawianymi bezpośrednio na własnej ekologicznej farmie UW przez studentów i pracowników UW. Kiedy po raz pierwszy zacząłem na UW, dołączyłem i był to świetny sposób na zmniejszenie zakupów, dostęp do pysznych, świeżych produktów i wspieranie społeczności UW. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Czerwona, biała i niebieska sałatka Caprese
Pełna antyoksydantów, świeżych kolorów i sezonowych produktów, nie można się pomylić z sałatką caprese latem. To twoja oda do Morza Śródziemnego tutaj w Waszyngtonie.
Uwielbiam pomidory, więc zwykle używam ich dużo. Możesz zrobić ten przepis z równymi częściami pomidorów, mozzarelli i jagód. Dodaj zioła (bazylię lub miętę) jako dekorację.
- Zacznij od świeżych, lokalnie uprawianych pomidorów koktajlowych (mieszanka odmian i kolorów jest zawsze fajna).
- Dodaj letnie borówki z Waszyngtonu dla dodatkowego smaku (czy wiesz, że w Waszyngtonie rośnie ich najwięcej w całym kraju?)
- Dodaj mozzarellę, w małych kawałkach (spróbuj wyciąć świąteczne gwiazdki na4. urodziny)
- Dodaj świeżą bazylię, spróbuj dodać miętę zamiast bazylii, jeśli chcesz ją wymieszać (możesz znaleźć na większości lokalnych rynków)
- Ubierz się do własnego smaku z oliwą z oliwek, balsamiczne, sól i pieprz.
Idealnie różowa miseczka na owoce
Lato to idealny czas, aby cieszyć się pysznymi, świeżymi owocami. Zainspirowana różowymi odcieniami tej pory roku, ta słodka sałatka owocowa będzie idealnie pasować do lampki białego wina i oglądania zachodu słońca. Śmiało, rozkoszuj się! Aby uzyskać idealną świeżość, pokrój i połącz składniki tuż przed spożyciem.
Ja robię swoją z równymi częściami każdego z owoców. Nie ma tu reguły, więc dodaj więcej swoich ulubionych owoców lub wyrównaj wszystkie składniki.
- Brzoskwinie, pokrojone w plastry wielkości kęsa (Shoutout to Yakima County za produkcję większości brzoskwiń w Waszyngtonie)
- Maliny, dodane w całości (odbierz z lokalnego targu rolniczego)
- Arbuz, pokrojony na kawałki wielkości kęsa (spróbuj pokroić zanim zrobi się zbyt niechlujnie)
- Czereśnie, pozbawione pestek (kolejny podstawowy produkt letni w stanie Waszyngton)
Dodatki:
Naprawdę nie można się pomylić, dodając więcej do tej sałatki. To wszystko zależy od tego, co kochasz!
- Truskawki, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
- Czerwone winogrona, pokrojone na połówki lub dodane w całości
Zastanów się nad dressingiem:
Osobiście uwielbiam moje sałatki owocowe bez dressingu, ale możesz przenieść swoją na inny poziom z cytrusowo-słodkim dressingiem. Połącz miód z sokiem z cytryny, lub po prostu wyciśnij trochę limonki na swoją miskę.
Sałatka z kukurydzy i fasoli
Widziałam wiele wariantów tej sałatki i za każdym razem, gdy ją przyrządzam, lubię wykazać się kreatywnością w doborze dodatków. Zawsze fajnie jest wypróbować nowe składniki, które mam w lodówce lub spiżarni i zobaczyć, jak smaki łączą się, tworząc nowe, pyszne wariacje! Ta sałatka jest pyszna przez cały rok, ale szczególnie smaczna ze świeżym, lokalnym ogórkiem i kukurydzą.
Szczególnie kocham tę sałatkę, ponieważ tak łatwo jest zrobić dużą porcję i jeść przez cały tydzień.
Zacznij od posiekania podstawowych składników i połączenia ich w dużej misce z białkami. Następnie przygotuj składniki końcowe i dressing i odłóż na bok w pojemnikach. Dzięki temu będziesz mógł połączyć składniki, aby uzyskać najwyższą świeżość za każdym razem, gdy będziesz korzystać z tego przepisu.
Podstawa:
- 1 ogórek, pokrojony w kostkę (zachowaj skórkę dla dodatkowego smaku i korzyści zdrowotnych!)
- 1 papryka, pokrojona w kostkę (ja lubię używać pół czerwonej i pół pomarańczowej)
- 2 uszy słodkiej kukurydzy, blanszowane przez 3 minuty i ostudzone, odcięte od skórki
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
Białko:
- 1 puszka czarnej fasoli, opłukana i odsączona
- 1 puszka ciecierzycy, opłukana i odsączona (pomiń i użyj 2 puszek czarnej fasoli, jeśli nie lubisz ciecierzycy)
Finiszery:
Czekam z dodaniem wszystkich poniższych składników, aż będę gotowa do jedzenia. To zachowuje świeżość i teksturę. W przypadku tych składników zaufaj swojej intuicji co do ilości, jaką należy dodać. To naprawdę zależy od Twojego osobistego gustu!
- Pomidorki koktajlowe, przepołowione lub pokrojone (dodaj je, gdy będziesz gotowa do jedzenia)
- Ser feta (pokruszony na wierzchu, gdy będziesz się cieszyć)
- Kolendra, świeża i posiekana (dodaj jako dekorację, gdy będziesz się cieszyć)
- Awokado, pokrojone w kostkę (poczekaj z dodaniem, aż będziesz gotowy do delektowania się)
Dressing:
Uwielbiam pikantny, lekki dressing na tej mieszance. I wstrząsnąć się dressing w słoiku i pozostawić na boku, a następnie mżawka na górze, gdy o cieszyć.
- 1/3 filiżanki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki soku z limonki
- 2 łyżeczki miodu lub agawy
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczki chili w proszku
- Sól do smaku
Jakie są Twoje ulubione letnie przepisy? Lokalnie uprawiana cukinia i szeroka gama letnich kabaczków tworzą smakowite dania dodatkowe, i oczywiście nie można się pomylić z prostym grillowaniem lub gotowaniem lokalnej kukurydzy. Podziel się z nami w komentarzach, jak cieszyć się letnimi odmianami.