Bo zdrowie jest najważniejsze!

Jak przygotować zrównoważony lunch

18 kwietnia 2022

Jak przygotować zrównoważony lunch

Posted on Wrzesień 27, 2021 by Diana Ratsamee. This entry was posted in Jedzenie dobrze, Zainteresowania and tagged lunch, recykling, ponowne użycie, zrównoważony. Bookmark the permalink.

Zmiana w kierunku świadomego i zrównoważonego życia nie musi być trudna. Jest wiele małych zmian w stylu życia, które możemy wprowadzić, by produkować mniej odpadów i pomóc utrzymać naszą planetę w zieleni. Jednym ze sposobów jest przygotowywanie i pakowanie obiadów w bardziej zrównoważony sposób. Niezależnie od tego, czy starasz się przygotować pożywny obiad dla swojej rodziny, czy chcesz przestać przepłacać za jedzenie na wynos, pakowanie domowych obiadów jest łatwą i zdrową alternatywą dla codziennego jedzenia na mieście.

Chociaż może się z tym wiązać wiele odpadów, od plastikowych torebek na kanapki z marchewką i selerem po brązową torbę, w którą wszystko pakujesz, istnieje wiele sposobów na spakowanie bardziej zrównoważonego lunchboxa dla ciebie i twojej rodziny.


1. Pakując lunch, używaj alternatyw dla plastiku.

Dla tych z nas, którzy szukają produktów bardziej przyjaznych środowisku, torby wielokrotnego użytku i wielokrotnego zamykania oraz folie do pakowania żywności mogą być świetnym długoterminowym zakupem, który z czasem zmniejszy zużycie plastiku. Te wielokrotnego użytku i zamykane torebki są niezwykle popularne, ponieważ można je zamrażać, używać w kuchenkach mikrofalowych i myć w zmywarkach. Alternatywą dla plastikowych i foliowych torebek są też ściereczki wielokrotnego użytku pokryte woskiem pszczelim. Pamiętaj tylko, aby po użyciu zabrać je do domu i wyprać.


2. Używaj pojemników na żywność wielokrotnego użytku zamiast plastikowych torebek.

Daj nowe życie swoim starym słoikom i pojemnikom, używając ich jako toreb na lunch. Wszystko, od słoików po maśle orzechowym po butelki po kombuchach, można wykorzystać w nowy sposób do pakowania i przenoszenia jedzenia w sposób zrównoważony. Pomyśl, jak możesz wykorzystać już kupione pojemniki do pakowania posiłków. Kiedy tylko możesz, unikaj kupowania pojedynczo pakowanych produktów podczas zakupów, aby zmniejszyć ogólny udział w powstawaniu odpadów opakowaniowych.


3. Pakuj własne przybory kuchenne lub używaj przyborów biodegradowalnych.

Zrezygnuj z plastikowego widelca i noża, a zamiast tego weź ze sobą własne przybory kuchenne. Większość plastikowych przyborów kuchennych jest używana tylko raz, a następnie wyrzucana do oceanów. Nie przyczyniaj się do powstawania tych odpadów, przynosząc własne lub kupując biodegradowalne przybory specjalnie na tę okazję.


4. Spakuj butelkę na wodę wielokrotnego użytku.

Unikaj jednorazowych kubków i weź ze sobą butelkę na wodę lub kubki do kawy wielokrotnego użytku. To także świetny sposób, by przypominać sobie o nawadnianiu organizmu przez cały dzień.


5. Gotuj bezodpadowo.

Bez względu na to, czy kompostujesz resztki z obiadu, czy w kreatywny sposób wykorzystujesz resztki jedzenia, gotowanie bez odpadów może być świetną zabawą i wyzwaniem, by pozostać ekologicznym i zrównoważonym. Kupowanie lokalnej żywności i produktów to świetny sposób, by mieć pewność, że są one pozyskiwane w sposób zrównoważony. Zapoznaj się z artykułem na temat jedzenia w sposób zrównoważony i lokalny, który pomoże ci zacząć.

To może Cię zainteresować