Bo zdrowie jest najważniejsze!

Zdrowe brzoskwiniowe smoothie

15 lutego 2021

To zdrowe brzoskwiniowe smoothie to pyszne, szybkie śniadanie. Jeśli próbujesz wyrobić sobie zdrowsze nawyki, zacznij od takiego przepisu. Smakuje jak brzoskwiniowy koktajl mleczny, ale o wiele lepiej dla Ciebie. Mleko kokosowe sprawia, że jest on wyjątkowo kremowy i bogaty.

Świeże vs. mrożone brzoskwinie

Kiedy nadchodzi sezon na brzoskwinie, trudno jest nie chcieć dodawać ich do lub na wszystko. Uwielbiam sposób, w jaki osładzają moje smoothie. Zamrażam je na półkach, aby móc cieszyć się smakiem letnich i jesiennych brzoskwiń przez całą zimę. Po prostu nie da się pobić letniego brzoskwiniowego zielonego smoothie o każdej porze roku.

Jak zamrozić brzoskwinie

Jeśli znajdziesz ofertę na świeże brzoskwinie i kupić garść. Możesz łatwo zamrozić je do wykorzystania w tym smoothie. Oto jak to zrobić, aby nie przykleiły się do siebie:

  1. Przekrój brzoskwinię na pół.
  2. Usuń pestkę i pokrój na ćwiartki.
  3. Umieść na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, upewniając się, że się nie dotykają.
  4. Zamrażaj przez 1-2 godziny, a następnie przełóż do torby zabezpieczającej przed zamarzaniem.

Jeśli nie jesteś w stanie znaleźć brzoskwiń do tego przepisu na brzoskwiniowe smoothie, sprawdź sekcję mrożonych owoców. Większość sklepów spożywczych ma je zamrożone (ja używam ich przez większość czasu). Nie są one tak aromatyczne jak świeże, letnie brzoskwinie, ale są już pokrojone i zamrożone dla Ciebie.

Co znajduje się w brzoskwiniowym smoothie?

W większości brzoskwiniowych smoothie używa się jogurtu, mleka krowiego lub lodów. Te składniki mogą powodować problemy trawienne i skórne, które nie są tutaj niczym dobrym. Jednak nie obawiaj się - ten przepis na zdrowe smoothie brzoskwiniowe wykorzystuje pełnowartościowe produkty roślinne, aby stworzyć proste, czteroskładnikowe smoothie, które smakuje jeszcze lepiej.

Oprócz brzoskwiń, to smoothie zawiera również mleko kokosowe, szpinak i pomarańczę. Pomarańcza daje temu smoothie dodatkowy zastrzyk witaminy C. Słodko-kwaśny smak pomarańczy pomaga również wydobyć "brzoskwiniowy" smak brzoskwiń.

Mleko kokosowe dodaje zdrowego tłuszczu i kremowej konsystencji. W zależności od tego, gdzie stoisz w świecie zdrowych tłuszczów, możesz użyć niskotłuszczowego lub pełnotłustego mleka kokosowego. Naturalne tłuszcze zawarte w kokosie pomogą Ci zmniejszyć apetyt i wspomogą przyswajanie witamin i minerałów.

To może Cię zainteresować